Cum s-a văzut pandemia din perspectiva unui coach? Ce s-a resetat și ce a rămas la fel, la nivel de întreprindere, de societate și de indivizi?
Sunt multe aspecte care ridica semne de intrebare in modul cum a aparut virusul misterios, cum a fost declarata pandemia, ce protocoale de tratament au fost folosite. Ca sa enumar cateva: aparitia virusului, raspandirea lui, redefinirea definitiei pandemiei de catre OMS in anul dinaintea declansarii ei, gestionarea crizei medicale la nivel global, impunerea unor solutii generale de tip „aceeasi masura pt toata lumea” / “one size fits all”, solutii medicale netestate pe oameni, impunerea unor tratamente obligatorii de catre politicieni, ingradirea libertatilor fundamentale ale omului privind liberul arbitru – cum iti gestionezi propria sanatate, ce introduci sau nu in corpul tau, conditionarea accesului la servicii de baza sociale, medicale, inclusiv dreptul la munca, dreptul la calatorie – de acceptarea tratamentului impus, restrangerea libertatii de exprimare, acestea si multe alte aspecte sau reglementari din ultimii doi ani au fost cel putin suspecte prin faptul ca nu au fost supuse unei dezbateri publice, au fost tratate global, netransparent, cu impuneri abuzive si masuri coercitive impotriva propriilor cetateni.
Asta a dus la interpretari diferite si la polarizare sociala. Radicalizarea discursului politic, public, oficial a dus la radicalizarea raspunsului individului, la scaderea si mai mare a increderii in autorități, guvern, stat, organizatii internationale si globale.
Toate entitatile sociale au fost atacate si afectate pana la cele fundamentale: comunitatea, compania, familia, cuplul, individul.
Sunt multe intrebari care se nasc in continuare: de ce aceasta abordare? Cui ii foloseste? Intre atatia care au pierdut enorm in aceasta criza, cine sunt castigatorii?
Traim intr-o epoca in care pentru prima data in istoria lumii vorbim o limba comuna pe aproape tot globul: capitalismul. Adica masurarea performantei tarilor, companiilor, indivizilor prin bani. Selectia naturala se face pe baza de profitabil adica castigator sau supravietuitor si neprofitabil adica pierzator sau eliminat.
Cand urmaresti circuitul banilor, transferul avutiilor individuale, antreprenoriale, corporative, nationale, slabirea suveranitatii statelor si transferul de avutie si putere catre niste organizatii globale, incepi sa ai alta perspectiva care nu este favorabila modului de viata european, occidental, democratic pe care romanii l-au gustat in ultimii 30 ani iar alte tari europene si occidentale il practica de mai mai multe decenii.
Oamenii sunt mai bombardati ca niciodata de informatie, de situatii de urgenta, de crize medicale, economice, alimentare, de razboi.
Stresul si bolile psihice nu au fost niciodata la cote mai inalte.
Omul este un individ social. Izolarea lui pe termen lung sau marginalizarea duc la alienare.
Trebuie sa ne pastram relatiile interumane vii, sanatoase, reale, fata in fata. Si de aceea e mare nevoie de lucrul cu sinele al fiecaruia dintre noi: ca fiecare sa se poata intelege si accepta pe el in primul rand, sa isi gaseasca vocea interioara, autenticitatea si abia apoi sa poata dezvolta relatii autentice cu altii.
Care e cel mai mare atu al tău în calitate de coach?
Ca si coach dar ca si om care crede in liberul arbitru, in libertatile fundamentale, in drepturile omului, am aceste repere pe care incerc sa le pastrez pentru mine, pentru familia mea si pentru oamenii cu care lucrez: sa ne ascutim gandirea critica, sa avem curaj sa gandim si sa ne exprimam liber, sa ne pastram umanitatea, trinitatea trup- minte- suflet.
Atuurile mele sunt si crezurile mele: alinierea interioara, ce gandesti, ce simti, ce vorbesti, ce faci.
Sa fiu acel om care “walk his talk” care face ceea ce predica: autenticitatea, experienta de viata, de cariera corporativa , de antreprenoriat, credibilitatea ca pe langa teorie am aplicat si am experimentat situatiile si conceptele pe care le dau mai departe.
Ce le lipsește oamenilor cel mai mult în momentul acesta?
Oamenii cred ca au nevoie de sigurata. Doar ca o cauta in locurile gresite.
Axioma generala in care traim este: singura constanta este schimbarea.
In situatia actuala in care circumstantele se schimba, in care presiunea si lipsa de predictibilitate exterioare cresc, nu mai e timpul in care sa traim exterior, sa ne raportam la standarde impuse de altii . Cred ca ori inveti sa stii cine esti cu adevarat si sa te ancorezi in sinele tau autentic, urmand ca de acolo sa cresti si sa dezvolti competente specifice unicitatii tale, adevarului tau interior, ori te pierzi in mirajul si nisipurile miscatoare ale circumstantelor exterioare care s-au acutizat in ultimii doi ani.
Cred ca lucrul cu sinele nu mai este in categoria “bine de facut” ci in cea “absolut necesar pentru a spera la echilibru si viata implinita”. Siguranta o gasesti in interior si de acolo poti construi punti bazate pe valori comune cu alti oameni.
Orice coach poate rezolva orice probleme a oricui sau e nevoie de o afinitate oarecare fie cu clientul, fie cu problema?
Cochingul este despre antrenamentul si focalizarea pe om. Antrenezi omul ca sa constientizeze si sa gaseasca metodele cele mai potrivite lui pentru gestionarea problemelor sale.
Ca si coach, ajut oamenii sa isi (re)gaseasca valorile, nevoile, intersectia dintre ele, sa isi (re)defineasca viziunea, misiunea, menirea personala, sa isi stabilesca obiective congruente cu acestea, sa isi faca planuri de actiune si sa identifice metodele realiste de a-si atinge tintele. In plus, lucrez cu oameni care cred in familie, in dreptul si privilegiul de a aduce copii pe lume. Isi doresc relatii armonioase in cuplu, in familie. Ii intereseaza sa aiba relatii functionale sau chiar bune la munca, in cariera.
Coachingul de echipa, de leadership este similar : echipele pot creste performanta printr-o alta pozitionare, in care se lucreaza la increderea dintre membrii echipei cat si la cea dintre ei si managerii lor.
Asadar, da, cred ca este nevoie sa avem cateva elemente de legatura, de afinitate, valori comune ca sa putem rezona bine impreuna, sa putem construi o relatie de incredere. Coachingul este o relatie bazata pe incredere. Iar increderea se construieste cu deschidere, adevar, experienta si competenta demonstrate, responsabilitate, empatie, afinitate.