Oana Năstase
Scurtă prezentare:
Oana este in prezent coach, mentor, consultant.
Este membră ICF România și Austria, cu specializarea Coach Holistic pentru Carieră, Viață și Leadership, cu acreditarea PCC – Coach Profesionist Certificat.
Experiența ei de coach și consultant acoperă:
- Manageri din corporații care se află in diferite stadii de creștere ierarhică sau de tranziție în carieră
- Antreprenori care doresc să aducă mai multă eficiență și performanță în propria firmă, să limiteze conflictele, să aduca mai multă coeziune în rândul echipei
- Free lanceri sau antreprenori în stadiul de start-up, care doresc să-si clarifice misiunea viziunea, valorile, obiectivele, clienții țintă, canalele de comunicare și modurile de comunicare cele mai eficiente
- Profesori care au nevoie de creșterea competențelor de comunicare și leadership
- Persoane interesate de propria evoluție, de depășirea limitelor proprii, de îmbunătățirea relațiilor cu colegii, managerii, clienții, partenerii de viată sau familiile lor.
Ca facilitator pentru echipe sau grupuri a lucrat:
- cu echipe din companii pentru actualizarea misiunii, viziunii, valorilor, obiectivelor și alinierea la ele; pentru managementul conflictului, creșterea capacității de comunicare și influențare
- cu echipe de profesori pentru cresterea gradului de colaborare prin competențe de leadership și comunicare
Este mentor din 2013 în cadrul Professional Women Network România, din 2021 in cadrul PWN Austria, din 2019 în cadrul Asociației Absolvenților Asebuss.
În 2016 a primit distincția “Mentorul anului”.
Experiența anterioară de business și ONG:
- Între 2009 și 2018 a fost antreprenor social și leader de ONG, fondator și organizator al Maratonului București, Semi-maratonului București, al celor mai mari evenimente de alergare stradală din România.
- Are 12 ani de management pe poziția de director de comunicare și corporate affairs la Rompetrol Group, Bursa de Valori București sau director de dezvoltare la Forum Invest.
În 2015 a devenit expert și consultant pentru comunicare și relații instituționale la Banca Mondială – biroul din România.
Interviu Roxana Melnicu – Oana Nastase
Cum ai ajuns să practici coachingul și ce formări ai parcurs? Cine predă aceste cursuri (în România și în străinătate) și spre ce tipuri de practici te deschid ele?
Coaching-ul a venit ca o continuare fireasca a inclinatiei mele catre dezvoltare personala, training continuu de cariera si viata, evolutie personala. Am inceput primele cursuri ontologice ( ontologia este studiul fiintei umane) in 1999. Am devenit trainer in acea tehnologie. Apoi mi-am luat acreditarea de formator si de formator de formatori.
Am urmat cursuri de leadership, de facilitare, training.
In 2013 am inceput activitatea de mentor.
In perioada pandemiei mi-am luat si examenele pentru acreditarile internationale pentru coaching, primele doua niveluri din 3: ACC – “accredited coach certification” pentru care pe langa cursurile unei scoli acreditate care dureaza 6-12 luni ai nevoie sa demonstrezi 100 ore de practica ; iar al doilea nivel – PCC – “professional coach accreditation” cere cursurile unei scoli acreditate – dureaza aproximativ 1 an – si demonstrarea a 500 ore de practica.
Scolile acestea sunt acreditate de ICF – International Coaching Federation.
Fiecare coach trebuie sa isi reinoiasca acreditarea la trei ani si sa urmeze cursuri, sa se dezvolte continuu.
Eu am urmat cursuri diferite, cele mai multe pe sistem anglo-saxon si american ; ultimele au fost ale unei scoli americane, din New York , cu abordare holistica – Goal Imagery Institute.
Eu cred ca fiecare aspect al vietii este interconectat si influenteza celelalte aspecte. De aici dorinta de a aborda fiinta umana ca intreg intelegand parghiile care ne motiveaza , ne imping inainte sau ne blocheaza si in cariera, business, conducerea echipelor, viata personala, relatii, familie.
Ce face și ce nu face un coach?
Un coach este un antrenor de minte si suflet . Initial „coach” a fost denumirea carutei/ trasurii care te ducea din punctul A in puctul B; apoi vizitiul a fost asimilat cu numele “coach”. In ultimii 100 ani coach era antrenorul sportivilor, antrena fizic alti oameni. Si in ultimii 40-50 ani a inceput sa se dezvolte si ocupatia de coach – ca antrenor de minte si suflet.
In prezent, cel mai tare coachingul este folosit in companii, in cadrul organizational, pentru cresterea performantei.
Eu lucrez individual sau cu echipe pentru coeziunea echipei, alinierea la valorile, misiunea, viziunea companiei, managementul conflictului, comunicare, influentare, leadership, colaborare si responsabilizare.
Ce face un coach și nu face un psiholog?
Un coach lucreaza cu solutii, aduce perspectiva viitorului dezirabil in constiinta clientului, il provoaca sa isi imagineze perspective noi fata de cele deja stiute, il ajuta sa seteze obiective, sa faca planuri de actiune, sa ramana ancorat in ele, sa masoare atingerea lor.
Coachingul este despre viitor, despre constientizare prin conversatii si intrebari, in care coach-ul nu da solutii, nu da sfaturi ci creaza un spatiu de incredere, de putere si creativitate astfel incat clientul sa isi poata intelege, constientiza, explora propriile optiuni si sa o poata alege pe cea optima pentru etapa prezenta a vietii lui.
Psihologul lucreaza in special cu intelegerea si eventual vindecarea trecutului, cu traumele, cu fricile, cu blocajele. Psihologii abordeaza clientii usor, indirect, terapia poate sa dureze multe luni sau chiar ani.
Coaching-ul are unelte mai eficiente care ajuta la deblocare si la atingerea unor rezultate mai rapide. Pozitioneaza clientul ca si cauza, ca si creator in viata lui ; il ajuta sa se aseze pe o traiectorie care sa il imputerniceasca, sa il inspire. Coachingul foloseste conversatii mai directe si are rezultate intr-un timp mai scurt.
Ce face un coach și nu face un curs de autodezvoltare?
Intr-un curs de cele mai multe ori aflam niste informatii, poate invatam ceva nou, poate repetam si memoram ceva nou, ceva util.
Cursurile sunt adresate unui grup de oameni astfel incat solutiile sunt ceva mai generale, valabile pentru toti participantii.
In coaching lucrezi 1 la 1 de cele mai multe ori. Chiar si cand facilitezi pentru echipe, este recomandat sa lucrezi si individual cu membrii echipei. Fiecare om este ascultat si tratat cu respectul pentru individualitatea lui, cu specificul lui personal; solutiile gasite sunt personale si personalizate.
In plus, este vorba de a experimenta, de a deschide conversatii care te poarta nemijlocit in interiorul fiintei proprii, in care experimentezi ganduri, emotii, situatii care lasa o amprenta si actioneaza ca o parghie pentru schimbare.
E diferenta dintre a citi un roman de dragoste si a te indragosti. Poate cititnd , invatand, mergand la cursuri intelegi multe concepte. Dar experienta personala din coaching te schimba, te duce pe alt nivel de constientizare.
Ce face un coach și nu face un prieten bun?
Un prieten bun te asculta, poate iti da sfaturi, poate empatizeaza cu tine; de cele mai multe ori prietenii buni ne tin blocati in problema cu care ne confruntam, pentru ca “ne dau dreptate”, “ne inteleg”, se aliaza cu noi cand dam vina pe “nenorocitul ala care mi-a facut… sau nu mi-a dat…. sau m-a nedreptatit” si ramanem intr-o zona in care dam vina pe altii, pe circumstante, pe sef, coleg, sot, copil , soacra, parinti, societate, pandemie, razboi, etc. Aceasta este zona lipsei de putere. Este zona resentimentelor si amaraciunii. Poate conversatia este reconfortanta pe moment dar te lasa in pozitia de victima a circumstantelor.
De cate ori simti nevoia sa te plangi si cineva sa te inteleaga te duci la un prieten. Asta poate sa te faca sa te invartesti in cerc luni sau ani de zile.
Daca ai curaj sa lucrezi cu un coach, acela iti va fi ca o oglinda. Poate nu-ti place ce vezi in prima faza dar stim ca „adevarul te va elibera“. Coachul nu-ti mai da dreptate, nici nu iti da sfaturi sau solutii; te provoaca sa te uti din diferite perspective pana iti intelegi situatia cu toate implicatiile ei si te angajezi in lupta, pentru a iesi din cercul vicios si a-l transforma in cerc virtuos. Coachul te provoaca ca te pozitionezi ca si cauza in viata ta, pentru a crea ceva ce te inspira, trecand printr-un proces de transformare. Transformarea poate fi dureroasa dar este eliberatoare, este accesul la libertatea personala, la expresia de sine autentica trecand prin responsabilitate.
Cine are nevoie și cine nu are nevoie de un coach?
Personal cred ca toata lumea are nevoie de un sistem de sprijin, de oameni experimentati, de incredere, care sa le fie ghizi, antrenori si sa-i ajute la constientizarea si implinirea potentialului propriu. De ce ai cauta solutii noi, drumuri si perspective mai evoluate de unul singur daca in relatie cu un coach este mai rapid, mai eficient, mai usor si poate mai distractiv?
Lucrul cu sinele este din punctul meu de vedere o prioritate a oricarui om care este interest sa evolueze, sa se armonizeze, sa isi atinga si implineasca potentialul.
Daca fiecare om are grija de fizicul lui- se spala se piaptana, isi ingrijeste hainele, aloca timp si energie zilnica pentru aspectul exterior; ma intreb, pentru mintea, gandurile, convingerile, emotiile, lumea interioara cat timp aloca? Nu cumva lumea interioara iti da acces sau nu la un anumit nivel de calitate a vietii, indiferent cat de aspectos arati la exterior? Si de ce o neglijam atata? De ce o ignoram total?
Un raspuns este – din cauza ambivalentei sau dihotomiei umane in care fugim permanent de suferinta si cautam vesnic placerea. Iar sa pui reflectorul pe sine poate aduce discomfort, suferinta, durere. Vestea buna este ca pot fi de scurta durata iar ce se afla dincolo de disconfort este dulce, armonios si eliberator. Constientizarea , acceptarea propriei fiinte cu ce are si ce nu are, cu ce a facut si nu a facut duce la inflorirea personala, la a trai viata din plin, la a avea acces la implinire si nu dar la placeri si satisfactii.
Ce te-a învățat experiența din coaching?
Intr-adevar este un proces de invatare continuu. Fiecare om cu care lucrez imi deschide si mie teme, provocari noi. Invat si eu despre mine in timpul in care il ghidez sau antrenez pe el.
Eu cred in autenticitate, in experienta, in a trai, demonstra si manifesta ceea ce predici.
In acest sens, ma straduiesc eu insami sa ma realiniez personal pentru a fi congruenta, articulata in fata oamenilor cu care lucrez. Eu am sloganul “aliniaza si realizeaza”. Asta ma obliga si pe mine sa imi analizez derapajele si sa ma adun pe drumul alinerii personale. (Re)constructia, reinventarea personala incep cu constientizarea si alinierea personala: sa imi aliniez gandurile, cu emotiile, cu vorbele, cu faptele. Doar asa am coerenta cu propria persoana si doar asa pot genera realtii coerente, armonioase cu ceilalti. Iar aceasta este o munca permamenta, nu se sfarseste niciodata. Noi oamenii suntem ca foile de ceapa – cand am dat un strat la o parte apare altul nou dedesubt. Iar daca intrerupem antrenamentul se aseaza rugina, lenea. Ca atunci cand faci pauza lunga in a face sport; amani cu scuza ca ai mai facut asta si ai reusit. Dar amanarea te costa kilograme in plus, mobilitate, suplete.
Ce fel de oameni îți cer ajutorul?
Lucrez individual mai ales cu femei de cariera, de succes, manageri, antreprenori, free lanceri, de varsta matura, cu familie sau care isi doresc familie. Atrag genul de persoane care se oglindesc cumva in mine, care considera ca am facut cativa pasi mai mult ca ele si le pot indruma sa ajunga si ele la tinta lor pe drumuri similare cu cele batute de mine. Al doilea grup in lucrul individual este format din tineri, de multe ori copiii adulti sau adolescenti ai doamnelor cu care am lucrat. Acestia cauta drumul potrivit in studii, in cariera.
In zona de business lucrez mai ales cu echipe din companii antreprenoriale si cu antreprenorii insisi – poate pentru ca sunt credibila; si eu am construit o organizatie de la 0 si a ajuns la un rulaj de 3 milioane de euro in cash si 5 inclusiv bunuri si servicii.
Mai lucrez cu profesori pentru competente de comunicare si leadership. Cred mult in antrenarea profesorilor in a fi permeabili, deschisi, autentici, buni comunicatori, buni leaderi care sa dea exemplu si sa inspire atat colegii de cancelarie dar mai ales copiii si tinerii pe care-I formeaza pentru viata.
Ce fel de oameni crezi că ar avea nevoie de ajutorul tău și nu îl cer, din ignoranță, din mândrie sau din alte motive?
Persoane din acelasi grup ca si mai sus. Tot femei de succes, mature, antreprenor sau manager care se afla in diferite blocaje , momente de tranzitie, schimbari in cariera sau relatii; ar fi mai util sa lase jena, prejudecatile, atasamentul fata de o identitate tocita si un ego erodat la o parte si sa isi vada interesul de a iesi dintr-un blocaj mai repede sau de a-si atinge obiectivele cu viteza mai mare. Cred ca e bine sa atrag oamenii care se regasesc cumva in mine. Din aceasta oglindire se construieste si increderea care este esentiala in procesul de coaching.
Cum e să fii coach în Austria față de România?
In Austria totul este mai organizat, mai structurat, mai procedurat. Austria e tara sistemelor care fac intregul / tara/ comunitatile sa functioneze. E tara regulilor si procedurilor care nu se discuta ci se aplica fara intrebari si comentarii. Oamenii au viata mai predictibila, mai lineara decat latinii sau balcanicii. Si-au segmentat nevoile in functie de orgaizarea sociala: se poarta civilizat, nu discuta probleme personale sau nu-si exprima emotiile mai ales daca sunt negative ca sa nu fie nici ei pusi in situatia de a li se turna emotii negative in cap de la nimeni; si-au pierdut multi capaciatatea de fi ei insisi, de a fi autentici, de a avea gandire critica. Afiseaza un optimism perpetuu. Cand le ajunge cutitul la os apeleza la specialisti – la coachi sau terapeuti – in functie de situatie. Acolo isi varsa putin ingrijorarile, temerile, greutatile pt ca o data iesiti in societate sa revina la politetea si corectitudinea politica a dialogului respectuos. Ca si reglementare, coachingul de business este total separat de coachingul de viata. Pt primul trebuie sa ai studii de business pe langa cele de coaching; pt al doilea trebuie sa ai studii de psihologie pe langa cele de coaching.
Romania e tara “tuturor posibilitatilor”, al “regulile sunt facute pentru a fi incalcate” etc. Noi romanii suntem emotionali, zgomotosi, patimasi. Ne scuipam si ne imbratisam cu aceeasi pasiune. Caderile sunt mai dramatice si succesele mai rasunatoare. Castigurile si pierderile sunt mai rapide si mai abrupte. Nu avem predictibilitate si asta da tensiuni mari dar si o capacitate de adaptabilitate individuala enorma. Romanii exprima mai mult adevar interior dar cu multa tensiune, presiune.
Au multa nevoie de coaching, de consiliere mai ales pentru a micsora presiunea in care traiesc dar standardele false sociale si orgoliul ii impiedica sa ceara ajutor sau, daca il primesc, sa il aplice. Ca reglementare, coachingul nici nu exista in nomenclatorul de meserii – cel putin cand am verificat ultima oara.
Din pacate sunt peste 800.000 de coachi la nivel Mondial si nici 10% nu sunt acreditati. Asa ca atentie cu cine lucrati! Social media e plina de persoane – autointitulate coachi, fara nici o verificare sau autorizare.